De tre vanligaste inredningsmissarna

1. Tavlorna hängs för högt, för långt isär och har inte rätt storlek

Tavlor för högt och glest

Här är det perfekta exemplet på detta. Tavlorna hänger alldeles för högt, är för små/för få och sitter för långt isär, vilket tar ner intrycket av rummet.

Tavlor för glest                        Tavlor lagom högt

På bilden till vänster ser ni att de fina insektstavlorna inte gör sig riktigt eftersom de sitter för långt isär. Den högra bilden däremot visar tavlor som sitter lagom högt ovanför soffan, har rätt storlek för utrymmet och sitter tätt ihop, vilket ger ett harmoniskt intryck.

Tavlor lagom högt i grupp

En fint komponerad tavelvägg (där många nog skulle ha hängt tavlorna lite högre) i absolut rätt höjd, med lagom avstånd mellan tavlorna som tar upp en lagom del av väggen.

2. Man använder för små mattor

Matta för liten 1

En alldeles för liten matta till en stor soffa och ett stort bord.

Matta för liten 2

Mattan ska gå under soffan och alla möbler som hör till gruppen; bord, fåtöljer, sidobord, sittpuffar mm ska rymmas innanför mattan. Åtminstone ska frambenen av soffor och fåtöljer kunna rymmas. Här skulle jag ha valt att vända på mattan så att kortsidan kom under soffan om jag nu inte ville byta ut den, och kanske också lagt till en helt annan matta lite snett över den ursprungliga mattan.

Matta för liten 3

Här ser matgruppen ut som en liten ö på ett stort blankt hav. Stolarna ska rymmas innanför mattan även när de är utdragna. I det här fallet hade jag lagt två mattor bredvid varandra på andra ledden om jag absolut ville ha denna matta och den inte fanns i större storlek.

Matta bra storlek 2

Här har man tagit till rejält när man valt matta, men den ser ändå inte för stor ut.

Matta bra storlek 3    Matta bra storlek 1

På de här två bilderna ser man mattor som inte är jättestora, men som ser lagom ut i förhållande till möblerna.

3. Man använder för få färger, mönster och strukturer

För monokromt 2

Det här rummet ser lite ängsligt ut. Här har man gått på vitt, svart, brunt, beige och turkost på två detaljer. En trevlig tapet eller skön väggfärg, mönstrad matta och framför allt fler detaljer såsom tavlor, böcker och växter med samspelta färgkombinationer hade suttit fint här.

För monokromt 3

Helt ok rum, men omysigt. Tavlorna passar inte till tapeten och sitter ju (som ni ju ser) för långt ifrån varandra. Här hade jag lagt lite böcker och andra detaljer på bordet, köpt växter till fönstret, en stor växt att ha på golvet och även bytt ut några av kuddarna till mönstrade i lite andra färger. Mattan skulle jag skuffa lite under soffan och så skulle jag köpt en mönstrad pläd, ett par sittpuffar eller någon fåtölj plus ett sidobord eller en drinkvagn.

För monokromt 1

Opersonligt. Vem bor här? Här skulle jag ha tonat ner den skarpa tapeten med en stor tavla eller en vägghylla, valt mönstrade längder i någon passande, men diskret, färg som kommer bredvid fönstret och bytt ut det vita bordet mot ett i trä. Jag skulle också ha kompletterat med fler detaljer, bland annat i någon varm metall.

Mysigt vardagsrum 1

Mysigt och personligt! Det är klart att de fina fönstrena är en bidragande faktor, men främst är det blandningen av olika möbler och mönster, böckerna, inslagen av trä och en harmonisk färgskala som gör sitt till.

Mysigt kök

Här är det golvet som är framgångsfaktorn. Hade det i stället varit helt vitt, svart eller grått hade hela rummet fallit och det hade känts betydligt tråkigare.

Mysigt vardagsrum 2

Det här rummet har inga starka eller framstående färger, men blandningen av strukturer, inslagen av trä och rotting, växterna och de omsorgsfullt utvalda detaljerna i olika toner av samma färgskala med några enstaka inslag av dova färger gör att det blir en fin enhet som känns trivsam.

Det är enkelt att se att ett rum inte känns mysigt, men desto svårare att veta vad man ska göra för att det ska bli trivsamt. Men övning ger färdighet, det är bara att prova sig fram!

The three most common mistakes when it comes to interior decoration are:

1. The pictures/paintings are hanging too high, too far apart and aren’t the right size
2. The carpets are too small
3. You are using too few colours, patterns and structures

It’s easy to see that a room doesn’t feel cosy, it’s harder to know what to do to make it homey. But practise makes perfect, just keep trying!

(Alla bilder är lånade.)