Duka fint till jul

Julen är ett av de tillfällen man vill duka extra fint. Här kommer några bilder från juldukningen jag gjorde till Megafonen och avslutningsvis ytterligare några inspirationsbilder på fina dukningar. Håll till godo!

Här har jag använt mig av en liten gran, som jag tagit upp med roten och satt i en glasburk med vatten, i stället för en julblomma eller bukett. Har man inte egen mark att tillgå eller om marken frusit finns det olika små barrväxter i blomsterhandeln man kan använda sig av. Runt glasburken har jag knutit ett smalt läderband med träkulor doppade till hälften i vit färg som dekoration.

Ljusgrå tallrikar mot den mörkare blågrå duken, fräscha kökshanddukar i vitt och grått som servetter, samt små månadstallrikar med skogsmotiv jag hittat på loppis ger en fin bas till det gröna.

På bordet har jag lagt grönkål, granatäpplen, kottar, kanel och små trästjärnor jag hittat i hobbybutiken.

Mitt på bordet har jag satt en ljusstake gjord av en skiva björkstam och spikar. Man kan naturligtvis använda sig av vilken träbit som helst eller tex en skärbräda. Man spikar underifrån, vänder på träbiten och trycker fast ljusen på spikspetsarna. Sätt gärna möbeltassar under och kom ihåg att förborra så att skivan inte spricker när du spikar.

Med enkla medel och sådant som man hittar i naturen samt i frukt- och gröntavdelningen på matbutiken kan man skapa en mysig dukning till adventstiden och julen.

Fina stjärnformade gem med små runda placeringskort sitter på glasens kant, och i glasen har jag satt ett blad savoykål.

Den här inspirationsbilden kommer från Elle Decoration. Så snyggt och fräscht med de små glasvaserna med röda blommor och kontrasten mot de svarta tallrikarna.

Den här hemtrevliga, rustika dukningen passar kanske bäst till jullunchen. Bilden kommer från IKEA Livet Hemma.

Indiska har stylat den här inspirationsbilden som går i dova toner med trä och olika metaller i fokus.

Här snackar vi julstämning! Superhärlig bild från Lexington med extra allt…

Lycka till med din dukning och var inte rädd att blanda lite allt möjligt du hittar hemma och i naturen!