Hemslöjd – en lågt värderad kulturskatt

Jag är så glad att det verkar som att hemslöjdsprylar börjar värderas som de skatter de faktiskt är. Nu ser vi mycket näver-, läder- och träföremål, men jag hoppas att det som historiskt sett varit kvinnornas alster såsom broderier, virkning och stickning också kommer lika starkt. Makramén har i alla fall gjort ett intåg i inredningsmagasinen, så det är bara att börja gräva i gömmorna…

Hemslöjd 1

Lampan i spån är ett secondhandfynd, jag har dock adderat träkulor på sladden för att modernisera den lite. De tre träljusstakarna är också andrahandsfyndade, jag köpte dem på Myrorna för fem kronor/styck.

Hemslöjd 4

Den fina bitsockerförvaringen i svepteknik har jag köpt en sked till och nu hittar man flingsalt i den.

Hemslöjd 5

Den här lilla burken med trälock och läderdetalj är jag speciellt förtjust i.

Hemslöjd 2

Bröd, bullar eller frukt använder jag den här svepasken med flätade läderdetaljer till.

Hemslöjd 3

Det här är mitt senaste fynd; en kont för en hundring. Jättefin, den har dock ännu inte hittat sin plats hemma hos mig än, men den hamnar nog på väggen vid min kontors/DIY-plats och får bli förvaring.

Så plocka fram dina gamla näverkrukor, träalster och makraméamplar, i en modern miljö blir de helt rätt!

I’m so happy that it seemes like handicraft is beginning to be valued as the treasure it really is. At present we can see a lot of birch-bark-, leather- and wooden items, but I hope that what historically has been the creation of women like needlework, crochet and knitting will rise as strongly too. Macramé has made it’s entrance in the interior decoration magazines thought, just dig into your stash at home, maybe you will find a long lost macramé wall hanging…