Inredningstrender 2017 – Växter

Så var det nytt år och dags att stöka bort julen. En del har redan gjort det och en del väljer att ha den kvar ett tag till. Oavsett känns det skönt att fräscha upp sitt hem efter helgerna och börja planera och fundera på hur man vill inreda sitt hem under det nya året. Det mest trendiga just nu är att inte följa trender så strikt och att inreda personligt. Trots det är man ju alltid nyfiken på vilka trender som kommer…

Jag tänkte dela med mig av det jag har snappat upp och tror kommer att bli stort i våra hem 2017 i en serie inlägg. Just nu är jag extra sugen på att byta ut mina halvdöda julblommor till nya, fräscha växter, så vi börjar med den gröna trenden! Att inreda med växter har ju verkligen varit stort de senaste åren, och det verkar inte som att trenden avtar 2017.

Nu ska det vara stora växter, gärna mer eller mindre träd, i våra hem. Kaktusen är fortsatt populär och fiolfikusen som vi sett mycket av i inredningssammanhang redan 2016 tar över hemmen.

Vi kommer också att se inredningsdetaljer anpassade till växttrenden såsom denna lampa till exempel. Växtlampor möjliggör att placera växter i hela rummet och inte bara i närhet till fönster.

Krukan kommer i än mer i fokus än tidigare och vi kommer att få se massor av olika varianter.

Glöm den ensamma vita krukan mitt på ett bord, nu ska man gruppera olika växter i olika krukor och addera inredningsdetaljer till det, så att det blir som ett stilleben.

Växter med annorlunda blad och mörka bladfärger ser vi också mer av, och det blir allt viktigare att hitta rätt kruka till växten, här har man valt att matcha blombladens färg med krukan.

Små vaser med blad eller blommor kommer fortsatt att finnas med antingen som stilleben eller i bordsdukningar.

Växtterrarier har en revival och känns ändå lite nytt. Använder man sig av kaktusar eller fetbladsväxter blir det också väldigt lättskött.

Det funkar bra att bara ta burkar man har hemma och skott från de växter man har för att skapa fina små växtterrarier.

Snittblommor och buketter i alla former är en stor trend 2017. Det gäller allt från små egenplockade buketter till stora arrangemang.

Glöm de färdiga buketterna på ICA, köp en krukväxt, snitta av blommorna och blanda upp med kvistar från trädgården.

Lite gräs och några blommor blir en lite vild bukett. Använd gärna en vas som bryter av.

Blanda gärna alla toner av rosa, rött och orange, det blir oerhört fint med de mustiga färgerna tillsammans.

Den sista växttrenden jag vill presentera är att odla hemma. Här har man satt hyllor i ett fönster för att få solljus till alla växter.

Vi vill i allt större utsträckning odla det vi äter och ha den hemtrevliga känslan som det ger.

Odlingslådor ser vi också i allt fler varianter i handeln, som ett resultat av den stora efterfrågan och vårt intresse för att odla själva vare sig vi bor i villa eller lägenhet.

Det var allt för denna gången, lycka till med dina växter och odlingar!