Julpyssel med naturtema

I den lokala tidningen Megafonen, som kommer ut tio gånger per år, bidrog jag med små tips om hur du med enkla medel fixar adventsmysigt hemma. Här kan du läsa hela tidningen inklusive artikeln om mig.

Nedan kan du också ta del av det som inte kom med i tidningen, såsom lite om hur jag tänkt runt det jag gjort och några enkla instruktioner. Sist i inlägget hittar du också lite extramaterial som inte är publicerat i Megafonen. Håll till godo!

megafonen-dukning

Dukning: Med enkla medel och sådant som man hittar i naturen samt i frukt- och gröntavdelningen på affären kan man skapa en mysig dukning till adventstiden.

Här har jag använt mig av en liten gran, som jag tagit upp med roten och satt i en glasburk med vatten, i stället för en julblomma eller bukett. Har man inte egen mark att tillgå eller om marken frusit finns det olika små barrväxter i blomsterhandeln man kan använda sig av. Runt glasburken har jag knutit ett smalt läderband med träkulor doppade till hälften i vit färg som dekoration.

Mitt på bordet har jag satt en ljusstake gjord av en skiva björkstam och spikar. Man kan naturligtvis använda sig av vilken träbit som helst eller tex en skärbräda. Man spikar underifrån, vänder på träbiten och trycker fast ljusen på spikspetsarna. Sätt gärna möbeltassar under och kom ihåg att förborra så att skivan inte spricker när du spikar.

Fina stjärnformade gem med små runda placeringskort sitter på glasens kant, och i glaset har jag satt ett blad savoykål. På bordet har jag lagt grönkål, granatäpplen, kottar, kanel och små trästjärnor jag hittat i hobbybutiken.

Ljusgrå tallrikar mot den mörkare blågrå duken, fräscha kökshanddukar i vitt och grått som servetter, samt små månadstallrikar med skogsmotiv jag hittat på loppis ger en fin bas till det gröna.


Book art/bokvikning:
Av gamla pocketböcker man har hemma kan man göra fina detaljer att hänga upp eller använda i stilleben. Här har jag vikt två böcker, en diamantformad och en i formen av en gran.

megafonen-1

Den diamantformade är väldigt enkel att vika.

1. Vik alla blad i boken på samma sätt enligt bilden. Var noga med att vika precis på mitten.
2. Ta bort pärmen på boken.
3. Använd ett vanligt snöre som upphängning och sätt träkulor upptill och nertill.
4. Limma eller häfta ihop den böjda bokryggen med snöret i mitten.

megafonen-2

För att göra granen krävs tre vikmoment.

1. Vik först alla blad in mot mitten såsom bild ett visar.
2. Vik sedan alla blad igen enligt bild två. Var noga med att vika mot mitten upptill så att granen blir spetsig.
3. Vik upp hörnen nertill så det blir en liten flik enligt bild 3.
4. Ta sedan bort pärmen och limma eller häfta fast ett snöre i den böjda bokryggen med en träkula upptill. Så är det klart att hänga upp.


Arrangemang sidobord:
För att skapa ett stämningsfullt arrangemang behöver man inte alltid köpa så mycket nytt. Här har jag plockat upp skinnet från golvet och lagt det som duk på sidobordet. En gammal trälåda jag haft på balkongen fick bli planteringskärl och glasflaskor blev ljusstakar och vas.

megafonen-6

Krukan med rumsgranen är en stor konservburk som det varit Bullens varmkorv i. På den har jag limmat grått filttyg, vikt in över- och underkant och limmat fast dem och sytt ett korsmönster i skarven med lädertråd. Har man en håltagare kan man göra hål innan man syr, men det går bra att bara sy direkt också.

I rumsgranen hänger tunna skivor jag sågat av en trädgren. I dem har jag borrat små hål och gjort upphäng av lädertråd. På träskivorna har jag målat mönster med en vit penna. Vill man inte måla för hand kan man tex stämpla mönster eller klistra självhäftande dekaler på dem.

En enkel bamburing som jag virat lädertråd på i mönstret av en stjärna, och en liten bild jag tejpat fast får pryda insidan av locket på trälådan. Lådan har jag fyllt med en julros, hyacinter, en liten stubbe från skogen, kottar och mossa.

megafonen-3

Glasflaskor jag hade hemma fick blir ljusstakar. En fyllde jag med små kottar en annan fick ett lädersnöre med kottar runt halsen. Ljushållare för flaskor hittar man i de flesta inredningsbutiker numera. Man kan förstås också sätta ljuset direkt i flaskan om man vill. Den tredje flaskan fick ett brett läderband runt halsen. Jag gjorde hål med en håltagare i båda ändar på läderbandet och satte i en skruvnit, men det går lika bra att använda en provpåsklämma. I flaskan satte jag en bukett med kottar limmade på grillpinnar i trä.

En bild med en mistel klistrad på en kartongbit och en ljusslinga som ramar in arrangemanget blev pricken över i.


Ljusstake med skruvfäste:
Den här ljusstaken (till höger på bild) kan man skruva fast på ett bord, en hylla eller fönsterbrädan etc. Man behöver ett glasfat med reliefmönster undertill, en skruvtving, träkulor, en skruv med platt huvud, en ljushylsa för antikljus, ett starkt lim och sprayfärg.

megafonen-4

1. Trä två träkulor på skruven, som inte får sticka upp ovanför övre träkulan.
2. Limma fast skruven med träkulorna på ovansidan av skruvtvingen med skruvhuvudet nedåt.
3. Limma också mellan träkulorna.
4. När detta torkat kan du limma på glasfatet ovanpå, se till att det kommer på mitten bara.
5. Spraya sedan hela ljusstaken, jag lät blir att spraya ovansidan på fatet, så kan man skrapa bort ev stearin utan att förstöra ytan.
6. Sista steget är att limma fast en ljushylsa för kronljus mitt på fatet och sätta i ett ljus.

Jag lade också en liten bukett med lingonris på fatet. Och är jag ändå hade igång sprayburken fick en vas bli grå också, den blev fin med en tallkvist i.

Skippar man ljushylsan kan man använda ljusstaken för blockljus eller faktiskt också ställa en blomma eller annat på fatet.

Extramaterial!!

bonad-pa-tradgren-2

 

Bonad: Till den behöver du en gren/pinne, ett smalt läderband, träkulor och tjockt garn.

1. Klipp garnet i drygt dubbelt så långa bitar som längden du vill ha på bonaden.
2. Ta ca 7 – 10 garnbitar i varje bunt och knyt på grenen. Här har jag knutit sju buntar, man gör så många man tycker själv förstås, se bara till att det är ett ojämnt antal.
3. Trä sedan på träkulorna på läderbandet och knyt fast ytterst på grenen i båda ändar.
4. Klipp till garnet nedtill, jag har valt att ha en lite ojämn avslutning på min bonad.

Vill man att den ska kännas mer julig kan man ju använda rött eller grönt garn.

jul-i-hallen-1

Ljusstake för blockljus/värmeljus: Den här enkla ljusstaken är gjord av ett fat med julmönster i guld (som jag hittat på loppis för två kronor) och en ljuskopp för värmeljus. Sådana hittar du i hobbyaffären. Bara att limma fast ljuskoppen i mitten på fatet och den är klar.

adventsljusstake-lader-storre-bild

Adventsljusstake i läder: Till detta behöver du ca 2 mm tjockt och 2 cm brett läderband, en håltagare och åtta skruvnitar. Allt detta finns i hobbybutiker.

  1. Skär läderbandet i fyra lika långa bitar. Jag gjorde mina bitar 28 cm, men vill man ha en större/mindre ljusstake ändrar man måttet.
  2. Ta hål för skruvnitarna. Två hål i varje ände av läderbitarna, ett hål ca 1 centimeter från änden och ett hål ca 6 cm från änden, det blir totalt 16 hål.
  3. Sätt läderbitarna omlott så att du kan sticka ner ett ljus i öppningen som blir, se bilden, och skruva fast skruvnitarna. Se till att fina sidan på läderbandet kommer utåt runt om hela ljusstaken.

adventsljusstake-lader-narbild

Här har jag dekorerat med granatäpplen, kottar och kanelstångsbitar, men det kan vara lika fint med ett arrangemang med mossa och julpynt eller blommor i mitten.

Det kan hända att det kommer mer DIY-tips för julen under adventstiden, även om jag just nu har pysslat så det står mig lite upp över öronen… Lycka till med adventsmyset!