Plastbanta snyggt

Plastbanta 1
Några av mina egna prylar jag använder mycket.

Det här kommer inte att bli ett inlägg som radar upp riskerna med ftalater, Bisfenol A eller polystyren. Mitt inlägg kommer att handla om hur mycket snyggare det är med träslevar och skärbrädor i marmor än plaststekspadar. Hälsovinsten får man liksom på köpet.

Plastbanta 2 ståendePlastbanta 3

Mina skärbrädor i bambu och keramik är så mycket finare än de jag hade tidigare i plast. Och ingen kan väl tycka att en vattenkokare i plast är snyggare än en i rostfritt stål?

Men vart hittar man då bra alternativ till plast- och teflonprylar? Faktiskt har de flesta stora kedjor, plus ett antal webbshoppar som specialiserar sig på miljövänligt och giftfritt, finfina grejor. Några förslag kommer här…

1. Lapland Eco Store finns i Storuman, men har en webbshop med ett stort sortiment fina ekologiska och giftfria produkter. Bland annat dessa tandborstar, disktrasor och påsklämmor/klädnypor.            Humble brush stående   Disktrasa   Påsklämmor klädnypor

2. Crazy Daisy Dsgn håller till i Härnösand, och har förstås en webbutik som för designade produkter som i de allra flesta fall är miljövänliga. Hur snygga är inte dessa kaffemuggar?

Blafre stålflaska            Keepcup

3. Medveten Mini hittar du i Sjöbo, de inriktar sig på produkter till barn, men många av dem funkar ju också till vuxna. Deras webbshop har ett stort sortiment av ekologiska och giftfria produkter, bland annat dessa fina behållare för förvaring av mat och dryck.

Matlådor rostfritt         Mattermos stål            Klean Kanteen

 

4. På Åhlens kan man hitta dessa enkla men finfina produkter; skärbrädor i bok och marmor, samt vispskålar i stengods.

Skärbrädor bok Vispskål   Skärbräda grön marmor

5. IKEA har förstås också satsat en del på produkter som är hållbara. Investera i den snygga stekpannan i gjutjärn eller en tillbringare ur SINNERLIG-serien.

Senior stekpanna   Sinnerlig tillbringareTräslev

ikea-seo-grunka_PE385919_520x250

Och kolla hur fint det kan vara med rostfritt stål, de här redskapen i serien GRUNKA kostar 49,- för alla fyra tillsammans, osannolikt billigt.

Såklart ska man också titta efter till exempel rostfria bunkar och redskap på loppisar och i second hand-butiker, det är ju det allra bästa alternativet!

This is not a post about the dangers of phthalates, Bisphenol A or polystyrene. This is a post about how much nicer and prettier it is with wooden spoons and cutting boards of marble than plastic spatulas. The health gain is just the icing of the cake. 

Of course you can buy nice items online or at the chain stores, but if you can find what you are looking for in flea markets or in thrift shops, that is of course the best alternative!